FAQ -Hääkuvaaja

24.03.2021

FAQ eli usein kysytyt kysymykset hääkuvaajan näkökulmasta. Itseasiassa lähdin purkamaan tätä aihetta siltä silmältä mitä ihmiset todellisuudessa haluavat tietää hääkuvaukseen liittyen ja mitä hääparit selvittävät ennen lähestymistä hääkuvaajaan. 

1. Kuvien tyyli? Monet hääparit tutustuvat mm. pinterestin kautta siihen minkä tyylisistä hääkuvista he voisivat pitää ja mitä omilta hääkuvilta odotetaan. Tämä on hyvä, sillä valokuvaaminenhan on taidetta. Ja tyylejä kuvata sekä muokata kuvia löytyy varmaan lähes yhtä monta kuin kuvaajiakin. Tämä onkin ehkä tärkein huomioitava seikka sopivaa valokuvaajaa valitessa. 

2. Mistä näen valokuvaajan tyylin? Jokaiselta valokuvaajalta löytyy portfolio, jonne kuvaajat koostavat omaa tyyliään kuvaavia kuvia. Itselläni portfolio on jaettu kategorioihin. Hääkuvauksesta kiinnostuneelle suosittelen oman portfolioni hääkuvaus sekä pari/henkilökuvaus -kategorioihin tutustumista.

3. Minulla on pinterest -taulu, johon olen tallentanut hääkuvia, joiden tyylistä pidän. Voinko näyttää tätä kuvaajalle? Tai voitko ottaa samanlaisia kuvia? Täysin samanlaiseen lopputulokseen voidaan tuskin pyrkiä eikä valokuvaajankaan työhön kuulu jäljeltää jo otettu kuvia. Sen sijaan yhdessä valokuvaajan kanssa voidaan käydä läpi mikä kuvissa viehättää. Valo, varjot, yksityiskohdat you name it. Ja siltä pohjalta kuvaaja voi pyrkiä miellyttävään lopputulokseen. Mallikuvien näyttäminen kuvaajalle onkin erinomainen väylä kertoa omista odotuksista ja toiveista.

4. Meillä on tietty budjetti hääkuvaukseen, voimmeko saada alennusta? Mikäli olet jo katsonut hinnastoa ja miettinyt sen olevan teille liian tyyris ei täysin kannata heittää kirvestä kaivoon. Teen mielelläni yksilöllisen tarjouksen, ja budjettia mukaillen. Ota siis rohkeasti yhteyttä, ja kerro kuvaustoiveestasi (kesto& mitä) sekä budjetistasi saadaksesi tarjouksen.

Mikä kuvissa maksaa? Maksu koostuu suunnilleen kahdesta osasta. Toinen osa koostuu itse kuvaamisesta ja toinen kaikesta "näkymättömästä" työskentelystä, kuten muun muassa kuvauspaikan ja kuvien suunnittelusta, kuvavalintojen sekä käsittelyn teosta.

Haluamme ehkä kuvia myös valmistautumisesta, mutta mietimme miksi sekin pitäisi kuvata vihkitilaisuuden ja/tai hääjuhlan lisäksi? Suosittelen lämpimästi valitsemaan valmistatumisen kuvaamisen osaksi mitä tahansa dokumentaarista hääpaketti, ja että miksi? Valmistaumishetki on kuvaajalle upea lähes kiiretön tilaisuus taltioida erityisesti yksityiskohtia kimpusta, sormuksista, mekosta, hiuksista jne. 

Millainen on dokumentaarinen? Dokumentaarisella kuvauksella tarkoitetaan aitojen tilannekuvien ottoa pitkin hääpäivää. 

Miksi valokuvaaja ehdottaa kuvauspaikkaa hääpotreteille, enkö saakkaan itse valita sitä? Monet valokuvaajat ensisijaisesti haluavat itse valita kuvauspaikat, sillä me kuvaajat näemme miljööt täysin eri silmin ja voimme samalla valita kauniin kuvauksellisen sekä valoisan paikan kuvaukselle. Itse kuitenkaan en ole tämän suhteen täysin ehdoton, sillä koen että jokaisesta paikasta löytyy kauneutta ja ainahan on vain mukavampi mikäli parin valitsemalla miljööllä on jonkin erityinen tunneside.

Otetaanko hääpotretit ennen vai jälkeen vihkitilaisuuden? Tämä riippuu täysin parista, mikäli ette halua nähdä toisianne ennen vihkitilaisuutta häävaatteissa on luonnollisesti selvää että hääpotretit kannattaa ottaa vasta tilaisuuden jälkeen. Mikäli tällä ei ole teille väliä, suosittelen kuvien ottoa ennen tilaisuutta, sillä se mahdollistaa tunteikkaan ja first look -henkisen hääpotretit.

Mikä on first look? First look tarkoittaa sitä hetkeä kun hääpari näkee toisensa häävaateissa ensi kertaa. Usein tämä tapahtuu vasta vihkitilaisuudessa, mutta se voidaan myös kuvata ennen seremoniaa intiiminä ja tunteikkaana kuvauksena.

Tarvitseeko valokuvaajalle varata ruokaa tai paikka pöydästä? Mikäli kuvaus kestää enemmän kuin 5h on kuvaajalle ruuan ja pöytäpaikan varaaminen mukava lisä. Tällöin kuvaaja voi hyödyntää kuvauksellisesti myös annosten yksityiskohtien kuvaamisen eikä kuvaajan tällöin myöskään tarvitse jaksaa koko päivää pelkästään omien välipalojen varassa. 

Saanko kuvia rajata esim. instagramissa? Entä käyttää filtereitä tai muuten muokata kuvia? Lähtökohtaisesti on toivottavaa että kuvia ei rajattaisi somekäytössä. Somealustana instagram kuitenkin rajaa erityisesti pystykuvia. Valokuvaajana pyrin huomioimaan myös kuvien käyttöä instagramissa niin kuvakoon kuin itse kuvasomittelun osalta. Siksi pyrinkin jättämään kuviin hieman enemmän tilaa reunoille, jotta instagram rajaus ei juurikaan muuttaisi kuvaa. Filtereiden ja muokkauksen suhteen lähtökohta on sama eli ei-toivottavaa. Mikäli kuitenkin syystä tai toisesta päädyt muokkaamaan tulee kuvia julkisesti esittäessä tuoda selkeästi ilmi että kuvat ovat muokattuja muun kuin valokuvaajan toimesta.